Arad

Arad – Cetatea din Arad!

Arad este municipiul de reședință a județului omonim, aflat pe ambele maluri ale râului Mureș. Istoria acestuia începe încă în perioada medievala, prima atestare a orașului fiind în anul 1028.  Potențialul turistic al Aradului este evidențiat de trecutul istoric, care poate fi observat astăzi datorită atracțiilor culturale, arhitecturale și istorice din oraș, reprezentate prin palate, turnuri, instituții de cultură și Cetatea Aradului.

Cetatea din Arad este un monument istoric important din zona de vest a României, fiind astăzi o mărturisire incontestabilă a trecutului bogat din regiune și întreaga țară. Începutul lucrărilor de construcție au fost lansate în 1762 și au continuat până în 1783, când aceasta a început să servească în scopuri militare. O plimbare prin Arad vă poate bucura cu diverse priveliști superbe în care să descoperiți stilurile arhitecturale prezente în oraș. Palatul Administrativ și Palatul Cultural sunt construite și decorate în stil renascentist, Turnul Palatului Finanțelor se deosebește prin elemente în stil rococo, iar eclectismul este predominant în Arad și poate fi observat la Palatul Cenad, Palatul Neumann, Palatul Justiției, Palatul Finanțelor, care merită din plin atenția fiecărui călător.

Atestările istorice din Arad pot fi observate la clădirea Înalta Preparandie – prima școală din Ardeal cu învățători în limba română, Hotelul Ardealul – unde au fost cazați personalități remarcabile ale României, precum George Coșbuc, George Enescu, Ion Luca Caragiale, Octavian Goga și alții, Teatrul Vechi – instituția unde Mihai Eminescu a participat ca sufleur în cadrul spectacolelor din anul 1868. Pe lângă acestea, în oraș aveți mai multe locații de agrement – Faleza de-a lungul râului Mureș, Muzeul Cofetăriei, Ştrandul Neptun, teatre și galerii de artă în care să vă delectați cu opere culturale.

Nu vă limitați doar la centrul orașului și explorați numaidecât și împrejurimile Aradului. Atestată din anul 1278, Cetatea Șoimoș este un monument istoric spectaculos, pe care merită să-l vizitați dacă ajungeți în Arad. Ruinele acesteia sunt o lecție de istorie în aer liber, iar priveliștea care se deschide de sus de la cetate vă va impresiona prin imagini minunate către defileul Mureșului și câmpia Aradului. În Săvârșin puteți vizita Castelul regal construit în secolul XVII, iar la poalele Munților Codru-Moma vă puteți plimba prin frumoasa stațiune Moneasa sau puteți profita de tratamentele balneare pentru afecțiuni ale sistemului nervor, locomotor, ginecologic, reumatologic, metabolic și altele.

Descoperiți frumosul oraș Arad, plimbați-vă prin cetate și centrul vechi, explorați clădirile minunate din Arad, iar pentru relaxare și mult verde, ieșiți în afara orașului – profitați de liniște și oazele naturale.

Vezi oferte cazare Arad

Galerie Foto Arad

Vezi harta Arad