Oradea

Oradea – mai demult Oradea Mare!

Oradea este municipiul de reședință a județului Bihor, aflându-se în nemijlocita apropiere cu frontiera cu Ungaria, orașul face parte din traseul dintre cele două țări. Cu toate acestea, însăși orașul și împrejurimile sale frumoase pot fi o destinație aparte pentru a descoperi țara și pentru a vă bucura de patrimoniul istorico-cultural al României.


Aveți un șir de atracții pe care le puteți explora dacă ajungeți în Oradea, acestea fiind de diverse tipuri – naturale, arhitecturale, culturale și istorice. Centrul Oradei este o bucurie pentru privirea oaspeților orașului – clădirile vechi, proaspăt renovate, elementele decorative ale acestora și turnurile din oraș amintesc de trecutul glorios al Oradei. Împreună cu Timișoara, Oradea este inclusă în Art Nouveau European Route,  alături de mari orașe europene – Bruxelles, Budapesta, Helsinki, Paris, Viena și altele. Oradea a început să înflorească în secolul XV, sub influența mișcării renascentiste, care pot fi observate din plin în arhitectura clădirilor din oraș. Patrimoniul arhitectural a orașului include clădiri spectaculoase, care nu pot fi trecute cu vederea de vizitatorii Oradei – clădirea Primăriei, Palatul Moskovits Miksa, Palatul Vienez, Palatul Episcopiei Greco-Catolice, Palatul Vulturul Negru, Palatul Baroc, Palatul Ullmann, Palatul Darvassy și altele. O plimbare prin Oradea vă va descoperi bijuteriile arhitecturale uimitoare ale orașului.

Cel mai remarcabil exemplu a influenței Renașterii în Oradea reprezintă Cetatea Oradea, începuturile construcției acesteia fiind datate cu secolul XVI. Din Europa de Est, Cetatea Oradea este unica construcție militară fortificată ca bastioane în stil italian vechi care a fost conservată într-o stare deosebită. Datorită așezării geografice, Oradea a beneficiat de o dezvoltare culturală aleasă, dovada acesteia fiind multitudinea ce instituții de cultură care activează până astăzi – Teatrul Regina Maria, Filarmonica, Teatrul Arcadia, muzee memoriale, galerii de artă. Lăcașurile sfinte din Oradea sunt și ele niște mărturii ale comunităților care au locuit în oraș și care continuă convețuirea într-un mod armonios – Biserica romano-catolică “Sfântul Duh”, Sinagoga ortodoxă, Sinagoga Neologă Sion,Biserica Evanghelică,  Bazilica Romano-Catolicăcel mai mare ansamblu baroc de pe teritoriul României.

Împrejurimile Oradei merită și ele atenția călătorilor, mai ales că aici se află unele din cele mai mari și importante stațiuni balneare din România – Băile Felix și Băile 1 Mai, folosite pe larg pentru tratament, dar și recreere în turismul național și internațional. Pentru distracții și relaxare puteți merge la Aquaparkul Nymphaea, pentru a profita de serviciile SPA oferite de acesta, dar și pentru a petrece timpul într-un mod deosebit, distrându-vă pe toboganele parcului și pentru a vă destinde în piscinele și băile cu jacuzzi puse la dispoziție. Ceva mai departe, în Parcul Natural Apuseni, puteți vizita Peștera Urșilor – o minunăție naturală compusă din 3 galerii importante. Vizita peșterii începe în Galeria Urșilor, unde au fost găsite rămășițe ale ursului de cavernă, dispărut de pe pământ cu peste 15 000 ani în urmă. Explorarea peșterii va constitui o activitate distractivă pentru cei mici, dar și pentru adulți.

Vezi oferte cazare Oradea

Galerie Foto Oradea

Vezi harta Oradea