Team building muntele Buila

Experiente in mijlocul naturii in Parcul National Buila Vanturarita

Perioada recomandata: mai – septembrie

Grup: min 10 – max 30 pers (pentru grupuri mai mari programul poate fi adaptat)

Tip grup: Familii, Grup prieteni, Team Building Corporate

Zona: Montana

Tip activitate: trekking, aventura, supravietuire

Propunere program Teambuilding

O experienta proaspata gandita pentru familii cu copii peste 7 ani, grupuri de prieteni si grupuri Corporate (Team Building-uri), gazda recomandata fiind Florin Stoican, cel care a infiintat Parcul National Buila-Vanturarita.

Ne vom instala tabara intr-o poiana de sub creasta calcaroasa, intr-o zona salbatica a parcului, fix la marginea unei paduri virgine. Descoperim povestile geologice de milioane de ani ale formarii muntelui, vom cauta impreuna fosile din marile jurasice, aflam si poate si vedem ce animale vietuiesc in parc, o sa deslusim misterele si o sa descoperim maretia unei paduri neatinse de om si vom povesti cum s-a infiintat si cum se administreaza parcul national.

 • Plecare din Bucuresti – Ramnicu Valcea – Parcul National Buila Vanturarita ( 3.30 – 4h)
 • Dupa ce lasam masinile, intram pe traseu cu rucsacul in spate: Muntele Cacova – stana Cacova – varful Cacova – La Troita – Poiana de Piatra – Poiana Frumoasa – Poiana Piscul cu Brazi ( 2-3 h pe poteca turistica marcata)
 • Ajunsi la destinatie, ne ocupam de amenajarea si organizarea taberei langa refugiul din Poiana Piscul cu Brazi: montarea cortului, adunat lemne pentru foc, adus apa de la izvor.
 • Cina
 • Prezentarea generala a parcului, a povestii infiintarii acestuia de catre Asociatia Kogayon, a contextului de administrare a ariilor naturale protejate si de conservare a naturii in Romania si in lume.
 • Foc de tabara si povesti in jurul focului.
 • Mic dejun
 • Notiuni de orientare in natura, gestionarea riscurilor si prim-ajutor.
 • Descoperirea naturii parcului pe traseul Piscul cu Brazi – Vf. Vanturarita Mare – Curmatura Oale – Curmatura Comarnici – Piscul cu Brazi:
  • cautare de fosile in zona de sub varful Vanturarita Mare;
  • descoperirea habitatelor si speciilor protejate specifice grohotisurilor si stancariilor calcaroase, de la orhidee la flori de colt si capre negre;
  • cunoasterea fenomenelor carstice specifice crestei Buila-Vanturarita, de la micile cristale de aragonit, la zona cu prabusiri numita “bomba atomica”;
  • cautarea si descifrarea urmelor si semnelor vituitoarelor crestei si padurilor: pasari, ursi, cerbi, capre negre etc..
 • Masa de pranz (picnic la pachet, in Poiana Comarnici).
 • Cina in tabara.
 • Informari legate de protejare si includere a unei paduri in catalogul national al padurilor virgine si cvasivirgine din Romania.
 • Administrarea padurilor in ariile naturale protejate.
 • Foc de tabara si povesti in jurul focului.
 • Mic dejun
 • Descoperirea naturii din padurea virgina Comarnici: arbori seculari de peste 300 ani, diversitatea floristica si faunistica, importanta lemnului mort pentru biodiversitate, influenta omului asupra padurilor naturale.
 • Activitate practica de intretinere a infrastructurii parcului (in contul tarifului de vizitare).
 • Masa de pranz
 • Plecarea pe traseul Poiana Piscul cu Brazi – Poiana Frumoasa – Poiana de Piatra – Muntele Albu – Curmatura Builei – Muntele Piatra – Muntele Cacova (2-3 ore pe poteci turistice marcate).

Optional pentru ziua 3 , dupa servirea micului dejun putem inlocui activitatile propuse mai sus si pleca sa descoperim unele dintre cele mai frumoase pesteri din Romania, pestera Muierii si pestera Polovragi, alaturi de cheile Oltetului si cheile Bistritei. In aceasta situatie, pranzul va fi servit la un restaurant pe traseu.


Pestera Muierii a fost sculptata in calcarele mezozoice de pe marginea sudica a Masivului Parang, de catre raul Galbenul. Cu o istorie foarte bogata, pestera in timpuri stravechi a adapostit in timpul razboaielor, cand barbatii plecau la lupte, foarte multi copii si femei, de unde i se trage si numele. Este prima pestera electrificata din Romania.


Pestera Polovragi are o lungime (pana in prezent cercetata) de 11 km. Traseul vizitabil pentru turisti este de aprox. 800 m. Acest traseu este partial iluminat.


Cheile Oltetului, avand lungimea de 2 km, au fost sapate in Muntii Capatanii de apa Oltetului. In aceste chei se afla Pestera Polovragi unde conform legendelor ar fi trait Zamolxe – zeul geto-dacilor.


Cheile Bistritei (1200m lungime) sunt cele mai inguste chei in calcare din Romania fiind declarate rezervatie naturala.


Manastirea Polovragi este situata la poalele muntelui Piatra Polovragilor pe soseaua Tg. Jiu – Rm. Valcea in apropierea Pesterii Polovragi si a Cheilor Oltetului

Manastirea PolovragiManastirea Polovragi este situata la poalele muntelui Piatra Polovragilor pe soseaua Tg. Jiu – Rm. Valcea in apropierea Pesterii Polovragi si a Cheilor Oltetului.

Cele mai multe legende care inconjoara locul sunt legate de liderul spiritual al geto-dacilor, Zamolxe. Acesta ar fi locuit in Pestera Polovragi si avea puterea de a-si schimba infatisarea. Astazi, in pestera, turistii vor descoperi si o piatra cu forma specifica, ce a primit denumirea de Tronul lui Zamolxe. Punctul sacru al Pesterii Polovragi, se spune ca locul cu tronul este incarcat de o energie neobisnuita.

Tronul lui Zamolxe nu este singura formatiune ce poate fi admirata in Pestera Polovragi. I se adauga si alte forme precum Bolta insangerata, Izvorul Sperantelor, Cuptorul Dacic, Camera Alba si multe altele. De-a lungul celor 800 m vizitabili ai pesterii, ce se intinde de fapt pe mai bine de 10 km, traseul a fost marcat de simboluri distincte. Fie ca sunt cele legate de misteriosul zeu al dacilor, fie ca sunt urme ale vizitatorilor care au urmat, vraci sau calugari, aceste simboluri ascund fiecare cate o poveste impresionanta a Pesterii Polovragi.

Alte activitati ce se pot desfasura in zona Vanturarita-Horezu-Valea Oltului

OBIECTIVE – Horezu 

Muzeul Trovantilor – Trovantii sau pietrele care cresc se gasesc in satul Costesti. In „Muzeul trovantilor” se gasesc cateva pietre uriase, cu dimensiuni cuprinse intre 6 si 10 metri.
Culele Duca si Greceanu – Culele sunt case boieresti fortificate. Numele provine de la turcescul kule care inseamna turn. Culele Duca si Greceanu se gasesc in comuna Maldaresti. Tot aici se gaseste si casa memoriala I. G. Duca.
Manastirea Arnota, ctitorita de Matei Basarab in 1633, este o frumoasa manastire de maici, care, prin pictura, arhitectura si sculptura sa, poate fi considerata unul dintre cele mai reprezentative monumente istorice si de arta religioasa din tara.
Manastirea Dintr-un Lemn este situata la 12 km nord de orasul Babeni, in comuna Francesti. Traditia locului spune ca ar fi fost ridicata in secolul al XVI-lea folosindu-se lemnul unui singur stejar.
Manastirea Cozia este situata pe malul drept al Oltului la 22 km de Ramnicu Valcea si 75 km de Sibiu. Zidita intre anii 1386-1388 si 1393 aceasta manastire este una din cele mai importante ctitorii ale Voievodului Mircea cel Batran. Initial a fost cunoscuta sub numele de Manastirea Nucet, fiind cladita intr-o regiune prielnica pentru cresterea nucilor. Numele de Cozia l-a primit mai tarziu, dupa muntele din vecinatate.
Centrul de Ceramica din Olari
Complexul Muzeal Maldaresti
ACTIVITATI – Horezu

OLARITUL | TESATURI EXECUTATE MANUAL | PICTURA RELIGIOASA


La atelierele de ceramica din Horezu veti putea admira tarabe pline de „taiere” (farfurii intinse), strachini si urcioare. Ceramica buna trebuie cautata. Aici exista inca mesteri care manuiesc cu abilitate vechile instrumente („cornul” si „gaita”) pentru decorarea obiectelor din ceramica. Culorile traditionale sunt ocrul, verdele si albastrul, iar motivele predilecte ale artistilor din Horezu sunt valul, spirala, sarpele si mai ales cocosul.

Caracterul zonei Horezu este unul istoric, monahal, orientat catre activitati de artizanat specific romanesc, precum olaritul, tesaturile executate manual, pictura religioasa. Decorul lucrat de olarii de la Horezu este bogat, realizat cu mare finete si cu tehnici deosebite cum ar fi: stropitul, jiravitul, desenare cu cornul, gaita, tiparitul. Vasele de Horezu sunt in prealabil angobate si apoi smaltuite si arse de doua ori.

De asemenea, SPORTUL SI NATURA sunt reprezentate in zona prin trasee turistice si activitati de vanatoare, pescuit, catarare, speologie, biking, parapanta si observarea florei si faunei in mediul lor natural.

VALEA OLTULUI – Obiective

Printre obiectivele turistice se numara salina de la Ocnele Mari, renumita pentru tratarea afectiunilor respiratorii, statiunea balneoclimaterica Baile Govora, cu complexele balneologice moderne utilitate cu facilitati pentru bai cu ape minerale iodurate si sulfuroase, aplicatii cu namol cald, pneumoterapii, electroterapii, kinetoterapii, tratamente cu produse apicole.

Statiunile balneoclimaterice Calimanesti, Caciulata si Baile Olanesti sunt renumite pentru efectele binefacatoare ale apelor ce izvorasc din munte.

Vezi harta Team building muntele Buila