Timisoara

Timișoara – Mica Vienă

Municipiul de reședință al județului Timiș, aflându-se în vestul țării, orașul se situează în apropierea frontierelor țării cu Ungaria și Serbia.


Timișoara mai poartă și numele de Mica Vienă, arhitectura mai multor clădiri din oraș fiind inspirate din stilul celor vieneze, de altfel, ca și planificare urbană în întregime. Alături de Oradea, Timișoara este unul din orașele românești care fac parte din Art Nouveau European Route, datorită patrimoniului arhitectural deosebit. Orașul a fost construit în jurul Cetății Timișoara, construcția căreia a început în anul 1308, din care au rămas până în zilele prezente doar Castelul Huniade, Bastionul Theresia, o cazemată și ruinele bastionului Eugeniu și a curtinei din cetate.

Cel mai impresionant ansamblu arhitectural din Timișoara este Piața Victoriei, care are de-a lungul său mai multe clădiri impresionante. Într-o parte a Pieței veți găsi Opera Națională, iar în partea opusă este situată Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, delimitând cele două promenade ale pieței – Corso și Surogat. Plimbându-vă pe promenade puteți admira frumoasele clădiri – Universitatea Politehnică, Palatul Lloyd, Teatrul Național, Muzeul Banatului, Palatul Loffler,  Teatrul German de Stat, cinematografe, magazine și mai multe galerii de artă. O altă piața impresionantă din Timișoara este și Piața Libertății, în centrul căreia este situată statuia Sfântului Ioan Nepomuk.

Cea mai renumită piață totuși rămâne a fi Piața Unirii, locația centrală în care se petrec un șir de evenimente și festivități, unde puteți admira cele mai colorate și unice clădiri din Timișoara și unde vă puteți relaxa la o terasă, admirând împrejurimile care amintesc a capitale europene. O expresie a stilului baroc, Piața Unirii adăpostește Catedrala Catolică și Catedrala Ortodoxă Sârbă, iar pe lângă aceste lăcașuri sfinte, mai puteți admira fațadele unor construcții spectaculoase – Casa Krautwaschi, Casa Szervinatz, Casa Prenner, Casa La Trei Husari și colorata Casa Bruck. Cea din urmă, este una din cele mai faimoase clădiri din Timișoara, fiecare călător care ajunge în oraș, dorindu-și să vadă și să fotografieze această construcție în stil Art Nouveau și Secession. Fațada Casei Bruck este înfrumusețată de plăci ceramice cu motive folclorice maghiare.

Viața culturală din Timișoara este evidențiată nu doar de instituțiile de artă prezente în oraș, ci și de lista amplă de festivaluri și evenimente care sunt organizate de-a lungul anului în Timișoara. Festivaluri de muzică, teatru, modă, dans, literatură și cinematografice atrag tot mai mulți români, dar și străini să participa la diverse manifestări culturale, vizitând în același timp și orașul.

O altă poreclă a Timișoarei este Orașul rozelor, datorită unui Parc al Rozelor, amenajat încă în 1928, locul în care anual au loc un șir de concerte și festivaluri, dar și sărbătoarea Ziua Trandafirului, marcată din anul 2009.

Dacă doriți să explorați și împrejurimile Timișoarei, aveți o ofertă variată de locații în care să descoperiți, să vă plimbați și să vă distrați. Una din ele este Domeniul Herneacova, unde puteți parcurge mai multe trasee care includ cățărări, tiroliene și alte echipamente pentru cele mai tari emoții.  De asemenea, puteți să vă bucurați de caii de la pensiune, participând la competițiile ecvestre organizate, plimbându-vă călare pe cai sau cu o trăsură. Pentru o lecție de istorie și o frumoasă priveliște vă recomandăm să vizitați Cetatea Soimoș, iar pentru panorame care să vă taie respirația vizitați și Cheile Nerei, Valea lui Liman, Poiana Mărului și Munții Semenic.

Vezi oferte cazare Timisoara

Galerie Foto Timisoara

Vezi harta Timisoara